Yhteiset vuotemme ja vuosikymmenemme
Ansiomerkkien saajia oli tällä kertaa kaiken kaikkiaan 91 henkilöä. Koko henkilöstön määrään suhteutettuna siis lähes kolmannes on työskennellyt Genelecillä 10 vuotta tai sen yli. Näinä aikoina, jolloin puhutaan paljon työsuhteiden lyhyydestä tai sirpaloitumisesta, voimme olla erityisen ylpeitä siitä, että meille ei tulla pistäytymään, vaan olemaan vuosiksi ja vuosikymmeniksi. Olemme pystyneet rakentamaan sellaisen työpaikan, jossa henkilöillä on mahdollisuus vaikuttaa yrityksen tekemiseen ja suuntaan sekä kasvaa ja kehittyä ihmisinä ja ammattilaisina.
Kokemuksen kautta siirtyvä hiljainen tieto on mittaamattoman arvokasta. Kyse ei ole pelkästään siitä ammatillisesta osaamisesta, jota ihmiset esimerkiksi tuotekehityksessä, hallinnossa, tuotannossa, myynnissä ja markkinoinnissa siirtävät uusille kollegoilleen. Kyse on myös yrityksen kulttuurista, sen arvoista, toimintatavoista ja maailmankatsomuksesta – niiden täytyy myös siirtyä vanhoilta uusille, jotta jatkuvuus säilyy. Luottamus toinen toiseen, sekä työkavereihin että työnantajaan voi kasvaa yhdessä toimien ja myös vaikeista ajoista selviten.
Eräässä äskettäin saamassamme positiivisessa asiakaspalautteessa ihmeteltiin, miten Genelec voi vuodesta toiseen olla niin vakaa toimija? Yksi salaisuus siihen ovat ihmiset ja tämä työyhteisö, jossa halutaan sitoutua ja kehittyä yrityksen mukana. Yritys voi luoda tietyt puitteet, joiden mukaan toimitaan, mutta ilman ihmisiä tuota toimintaa ei ole. Ilman ammattilaisia, jotka haluavat antaa oman työpanoksensa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen Genelecille, yrityksellä ei olisi mitään mahdollisuutta toteuttaa omaa missiotaan: auttaa asiakkaita toteuttamaan omia unelmiaan tarjoamalla heille paras mahdollinen, totuudenmukainen äänentoisto. Henkilöstömme ammattitaito, halu kehittää omaa osaamistaan ja innostus, intohimo, ovat tehneet Genelecistä sen, mitä olemme: oman alamme teknologinen edelläkävijä ja erittäin arvostettu yritys. Tällainen tarina ei rakennu hetkessä, eikä sitä voida ylläpitää ilman oikeanlaista, pitkään talossa viihtyvää henkilöstöä.
Tällainen määrä sitoutumista vetää myös aidosti hiljaiseksi ja saa tuntemaan sekä kiitollisuutta mutta myös ihmetystä. Arki on arkea jokaisessa työpaikassa ja työyhteisössä. On hankalia tilanteita, joka päivä ei ehkä huvittaisi mennä töihin, välillä joudumme olemaan liian pitkään epämukavuusalueellamme ja toisinaan saattaa tuntua, että oma kehittyminen polkee paikoillaan, on epävarmoja aikoja ja toisaalta aikoja, jolloin aito kiire kuormittaa ja stressaa.
Koska kyse ei ole lintukodosta tai yksisarvisten maailmasta, lieneekin yksi syy pitkiin työsuhteisiin siinä, miten näissä tilanteissa työnantajana, työyhteisönä sekä sen jäseninä toimimme, millainen yrityskulttuuri meillä on.
Genelecin arvot, usko, innostus, rehellisyys, kunnioitus ja oikeudenmukaisuus, on aikoinaan kirjoitettu ylös eletyn elämän pohjalta. On haluttu, että ne ovat aidot ja yrityksen arjessa toteutettavat ja toteutuvat. Aina niissä emme onnistu, teemme virheitä, kuten ihmiset tekevät. Pyrimme kuitenkin joka päivä siihen, että arvot olisivat läsnä ja näkyvissä teoissamme, sanoissamme ja olemisessamme. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa hyvän huomenen toivottamista jokaiselle vastaantulevalle työkaverille, monimutkaisimmillaan luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin huomioon ottamista eri puolilla toiminnassamme.
Olen saanut monessa keskustelussa ihmistemme kanssa kuulla, kuinka yhtäältä nämä arvot aikoinaan ovat saaneet hakeutumaan meille töihin ja toisaalta tekevät työstä mielekästä: kun ei tarvitse toimia ristiriidassa omien, henkilökohtaisten arvojensa kanssa, voi kaiken työenergiansa suunnata perustehtäväänsä.
Ydinarvot antavat myös selkeät suuntaviivat siihen, millaisia työtovereita haluamme olla toinen toisillemme. Kollegoiden tukeminen, auttaminen, innostaminen ja yhteiseen suuntaan työn tekeminen yli osastorajojen ovat toimintatapoja ja asenteita, joita haluamme vaalia ja pitää yllä riippumatta siitä, tunnemmeko enää aivan jokaista työtoveriamme henkilökohtaisesti. Meillä on yksi Genelec ja yksi työyhteisö hajanaisen ja omaa etuaan etsivien tiimien sijasta. Työnantajana ja yrityksenä meidän tulee kohdella ihmisiä ja tiimejä oikeudenmukaisesti ja antaa samanlaiset mahdollisuudet toimia eri puolilla organisaatiota. Sillä tavoin luomme tilan, jossa ihmisillä on halu ja mahdollisuus toimia aidosti yhdessä, ilman turhia raja-aitoja. Mitä enemmän työyhteisö kasvaa, sitä tietoisempaa tämän on oltava.
Arvojen lisäksi työyhteisöämme yhdistää myös uteliaisuus. Ilman uteliaisuutta ei ole kehitystä, eikä löytämisen ja oppimisen iloa. Yritys on aikoinaan saanut alkunsa loputtomasta uteliaisuudesta ja halusta tutkia, kehittää ja toteuttaa asioita mahdollisimman hyvin. Mitä uutta voimme löytää ja keksiä? Miten voimme kehittää jo olemassa olevaa eteenpäin? Miksi teemme näin, emmekä noin? Kun riittävän monta uteliasta, innostunutta ja toisiaan innostavaa ihmistä saatetaan yhteen, syntyy hienoja asioita.
Tuo uteliaisuus näyttäytyy myös niissä monenlaisissa poluissa, joita ihmiset Genelecillä ovat kulkeneet. Aina se ensimmäinen toimenkuva ei olekaan viimeinen, vaan joku voi kasvaa tuotannossa esimerkiksi tiiminvetäjästä tuotantopäälliköksi tai tuotannon erikoisasiantuntijaksi. Yhden polku on kulkenut ostosta eri etappien kautta henkilöstöpäälliköksi, ja tärkeää onkin, että jokaiselle löytyy organisaatiosta se paikka, jossa he voivat kukoistaa ja tehdä työtään vahvuuksiensa pohjalta.
Koemme syvää kiitollisuutta siitä, millaista halua sitoutua tähän yritykseen ja työyhteisöön geneleciläiset osoittavat. Jokainen meistä on omalta osaltaan joka päivä rakentamassa yritystä, sen kulttuuria ja suuntaa sellaiseksi, että he, jotka ovat ehkä vasta aloittaneet työnsä täällä, haluavat olla mukana vielä kymmenien vuosien kuluttua. Vaikka moni asia ympärillämme muuttuu, osa parempaan, osa huonompaan suuntaan, on tärkeää pitää kiinni jostain pysyvästä, juurruttaa itseään siten, että voi pysyä pystyssä. Genelecillä yrityksen perusarvot ja missio ovat se jatkuvuutta ja pysyvyyttä ylläpitävä maaperä, johon juurtuen voimme suunnistaa myös tulevaisuudessa. Kiitos jokaiselle, niin ansiomerkin saaneille kuin ensimmäistään vielä odottaville, yhteisen maaperän rakentamisesta, lannoittamisesta ja hoitamisesta.
Kirjoittajasta
Maria Martikainen edustaa Genelecin toista sukupolvea ja työskentelee yrityskulttuurin kehittäjänä HR-tiimissämme. Maria valmistui Helsingin yliopistosta pääaineenaan Suomen kieli ja kirjallisuus ja hän asuu perheensä kanssa Kuopiossa. Työnsä ulkopuolella Maria nauttii erityisesti metsässä liikkumisesta… ja hän rakastaa sieniä!